![SLADKÉ ŠPECLE](/images/article/37.jpg)
Horké špecle sypeme mletým mákem s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přeléváme rozpuštěným máslem. Místo máku můžeme použít jemně osmaženou strouhanku nebo mleté ořechy.
![PROVENSÁLSKÉ ŠPECLE](/images/article/25.jpg)
Kuřecí díly (nejlépe stehna) osolíme a opepříme. Na dno pekáče dáme trochu oleje, nakrájenou cibuli, nahrubo postrouhanou mrkev, celer, na to dáme kuře, trochu utřeného česneku, několik zrnek jalovce a bobkových listů. V 0,5 dcl vody rozpustíme lžičku moučkového cukru, přidáme rajský protlak, kečup. Vzniklou směsí zalijeme kuře, hustě posypeme provensálským kořením a v troubě upečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Jako přílohu podáváme teplé špecle.
![ŠPECLE NA ČÍNSKÝ ZPŮSOB](/images/article/24.jpg)
Zmrazenou čínskou zeleninovou směs podusíme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, pokrájenou čerstvou červenou papriku, cibuli, česnek pokrájený na plátky, špecle a vše prohřejeme. Nakonec dáme kousek másla a pórek pokrájený na nudličky. Zdobíme čerstvou nakrájenou salátovou okurkou.
![ZÁPÉKANÉ ŠPECLE S RAJČATY](/images/article/23.jpg)
Osmahneme větší množství cibule, dáme do zapékací mísy, přidáme špecle, uzeninu, nadrobno nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a přikryté zapečeme. Před koncem můžeme posypat strouhaným sýrem.
![ZELENINOVÉ ŠPECLE](/images/article/22.jpg)
Špecle orestujeme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, rozehřátou mrazenou zeleninu (mrkev, kukuřici, hrášek), na kostičky pokrájenou čerstvou papriku a cibuli, krájené sterilované žampiony a šunku na nudličky. Vše prohřejeme a nakonec dáme kousek másla.
![ITALSKÉ ŠPECLE](/images/article/21.jpg)
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso (vepřové + hovězí), osolíme, okořeníme italským kořením, oreganem a orestujeme. Přidáme nakrájené žampiony, sterilovaná krájená rajčata, popř. kečup a vše podusíme. Nakonec vmícháme krájené olivy a sekanou bazalku. Směsí poléváme prohřáté špecle a sypeme strouhaným sýrem.
![ŠPECLE S BRYNZOU](/images/article/20.jpg)
Špecle vhodíme na 1 minutu do vařící vody. Ihned vyjmeme, scedíme, pomastíme rozškvařenou uzenou slaninou a zlehka promícháme s rozdrobenou brynzou. Jednotlivé porce můžeme sypat sekaným koprem.
![ŠPECLE S NIVOU](/images/article/19.jpg)
Osmahneme nakrájenou anglickou slaninu nebo klobásu, zalijeme smetanou, přidáme rozdrobenou nivu a krátce povaříme. Vzniklou směsí poléváme prohřáté špecle.
![ŠPECLE S NIVOU A ČESNEKEM](/images/article/18.jpg)
Do kastrolku dáme trochu mléka, tavený sýr, strouhanou nivu a vše na mírném ohni spojíme v hustou kaši. Odstavíme a vmícháme utřený česnek. Směsí polijeme teplé špecle, posypeme strouhanou nivou, sladkou mletou paprikou a ozdobíme sekanou petrželkou.
![ŠPECLE S HOUBAMI](/images/article/17.jpg)
Zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné, nakrájené houby, pepř, sůl a podusíme. Do hotového vmícháme prohřáté špecle.