Oblíbené recepty

SLADKÉ ŠPECLE

Horké špecle sypeme mletým mákem s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přeléváme rozpuštěným máslem. Místo máku můžeme použít jemně osmaženou strouhanku nebo mleté ořechy.

PROVENSÁLSKÉ ŠPECLE

Kuřecí díly (nejlépe stehna) osolíme a opepříme. Na dno pekáče dáme trochu oleje, nakrájenou cibuli, nahrubo postrouhanou mrkev, celer, na to dáme kuře, trochu utřeného česneku, několik zrnek jalovce a bobkových listů. V 0,5 dcl vody rozpustíme lžičku moučkového cukru, přidáme rajský protlak, kečup. Vzniklou směsí zalijeme kuře, hustě posypeme provensálským kořením a v troubě upečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Jako přílohu podáváme teplé špecle.

ŠPECLE NA ČÍNSKÝ ZPŮSOB

Zmrazenou čínskou zeleninovou směs podusíme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, pokrájenou čerstvou červenou papriku, cibuli, česnek pokrájený na plátky, špecle a vše prohřejeme. Nakonec dáme kousek másla a pórek pokrájený na nudličky. Zdobíme čerstvou nakrájenou salátovou okurkou.

ZÁPÉKANÉ ŠPECLE S RAJČATY

Osmahneme větší množství cibule, dáme do zapékací mísy, přidáme špecle, uzeninu, nadrobno nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a přikryté zapečeme. Před koncem můžeme posypat strouhaným sýrem.

ZELENINOVÉ ŠPECLE

Špecle orestujeme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, rozehřátou mrazenou zeleninu (mrkev, kukuřici, hrášek), na kostičky pokrájenou čerstvou papriku a cibuli, krájené sterilované žampiony a šunku na nudličky. Vše prohřejeme a nakonec dáme kousek másla.

ITALSKÉ ŠPECLE

Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso (vepřové + hovězí), osolíme, okořeníme italským kořením, oreganem a orestujeme. Přidáme nakrájené žampiony, sterilovaná krájená rajčata, popř. kečup a vše podusíme. Nakonec vmícháme krájené olivy a sekanou bazalku. Směsí poléváme prohřáté špecle a sypeme strouhaným sýrem.

ŠPECLE S BRYNZOU

Špecle vhodíme na 1 minutu do vařící vody. Ihned vyjmeme, scedíme, pomastíme rozškvařenou uzenou slaninou a zlehka promícháme s rozdrobenou brynzou. Jednotlivé porce můžeme sypat sekaným koprem.

ŠPECLE S NIVOU

Osmahneme nakrájenou anglickou slaninu nebo klobásu, zalijeme smetanou, přidáme rozdrobenou nivu a krátce povaříme. Vzniklou směsí poléváme prohřáté špecle.

ŠPECLE S NIVOU A ČESNEKEM

Do kastrolku dáme trochu mléka, tavený sýr, strouhanou nivu a vše na mírném ohni spojíme v hustou kaši. Odstavíme a vmícháme utřený česnek. Směsí polijeme teplé špecle, posypeme strouhanou nivou, sladkou mletou paprikou a ozdobíme sekanou petrželkou.

ŠPECLE S HOUBAMI

Zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné, nakrájené houby, pepř, sůl a podusíme. Do hotového vmícháme prohřáté špecle.

ŠPECLE S KYSELÝM ZELÍM

Na hlubší pánvi zpěníme cibulku, přidáme nadrobno pokrájené uzené (nebo jen slaninu), propražíme, dáme kysané zelí a chvíli dusíme. Můžeme trochu podlít vodou. Nakonec vmícháme špecle a prohřejeme.

ŠPECLE SE SLADKÝM ZELÍM

Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku (i ostrou), nakrájíme sladké zelí, sůl, kmín a dusíme doměkka. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Nakonec přidáme opraženou nakrájenou klobásu a špecle. Prohřejeme a dochutíme vegetou.

ŠPECLE S MASEM

Na oleji zprudka osmahneme nadrobno nakrájené (nebo mleté) vepřové maso, osolíme, opepříme, dochutíme kořením (grilovací, oregano), možno přidat nakrájená játra, slaninu nebo uzeninu a vše promícháme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli nebo pórek, papriku na nudličky, zakapeme kečupem a dobře prohřejeme. Do hotového vmícháme chlazené špecle a prohřejeme.

ŠPECLE S VEJCI

Rozškvaříme slaninu, přidáme chlazené špecle, rozklepneme vejce, osolíme a promícháme. Jako přílohu podáváme špenát nebo hlávkový salát. Jako obměnu můžeme použít nakrájenou uzeninu, papriku na proužky, případně pórek nebo žampiony.

ŠPECLE SE SÝREM

Horké špecle posypeme strouhaným sýrem (dle chuti a výběru) a zakapeme kečupem.

PROVENSAL

Na pánvi osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli a slaninu, které ochutíme solí a pepřem. Cibule by měla být úplně měkká a zesládlá.