Na hlubší pánvi zpěníme cibulku, přidáme nadrobno pokrájené uzené (nebo jen slaninu), propražíme, dáme kysané zelí a chvíli dusíme. Můžeme trochu podlít vodou. Nakonec vmícháme špecle a prohřejeme
Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku (i ostrou), nakrájíme sladké zelí, sůl, kmín a dusíme doměkka. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Nakonec přidáme opraženou nakrájenou klobásu a špecle. Prohřejeme a dochutíme vegetou.
Na oleji zprudka osmahneme nadrobno nakrájené (nebo mleté) vepřové maso, osolíme, opepříme, dochutíme kořením (grilovací, oregano), možno přidat nakrájená játra, slaninu nebo uzeninu a vše promícháme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli nebo pórek, papriku na nudličky, zakapeme kečupem a dobře prohřejeme. Do hotového vmícháme chlazené špecle a prohřejeme.
Rozškvaříme slaninu, přidáme chlazené špecle, rozklepneme vejce, osolíme a promícháme. Jako přílohu podáváme špenát nebo hlávkový salát. Jako obměnu můžeme použít nakrájenou uzeninu, papriku na proužky, případně pórek nebo žampiony.
Horké špecle posypeme strouhaným sýrem (dle chuti a výběru) a zakapeme kečupem.
Na pánvi osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli a slaninu, které ochutíme solí a pepřem. Cibule by měla být úplně měkká a zesládlá.