Horké špecle sypeme mletým mákem s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přeléváme rozpuštěným máslem. Místo máku můžeme použít jemně osmaženou strouhanku nebo mleté ořechy.
Kuřecí díly (nejlépe stehna) osolíme a opepříme. Na dno pekáče dáme trochu oleje, nakrájenou cibuli, nahrubo postrouhanou mrkev, celer, na to dáme kuře, trochu utřeného česneku, několik zrnek jalovce a bobkových listů. V 0,5 dcl vody rozpustíme lžičku moučkového cukru, přidáme rajský protlak, kečup. Vzniklou směsí zalijeme kuře, hustě posypeme provensálským kořením a v troubě upečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Jako přílohu podáváme teplé špecle.
Zmrazenou čínskou zeleninovou směs podusíme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, pokrájenou čerstvou červenou papriku, cibuli, česnek pokrájený na plátky, špecle a vše prohřejeme. Nakonec dáme kousek másla a pórek pokrájený na nudličky. Zdobíme čerstvou nakrájenou salátovou okurkou.
Osmahneme větší množství cibule, dáme do zapékací mísy, přidáme špecle, uzeninu, nadrobno nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a přikryté zapečeme. Před koncem můžeme posypat strouhaným sýrem.
Špecle orestujeme na pánvi, přidáme sojovou omáčku, rozehřátou mrazenou zeleninu (mrkev, kukuřici, hrášek), na kostičky pokrájenou čerstvou papriku a cibuli, krájené sterilované žampiony a šunku na nudličky. Vše prohřejeme a nakonec dáme kousek másla.
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso (vepřové + hovězí), osolíme, okořeníme italským kořením, oreganem a orestujeme. Přidáme nakrájené žampiony, sterilovaná krájená rajčata, popř. kečup a vše podusíme. Nakonec vmícháme krájené olivy a sekanou bazalku. Směsí poléváme prohřáté špecle a sypeme strouhaným sýrem.
Špecle vhodíme na 1 minutu do vařící vody. Ihned vyjmeme, scedíme, pomastíme rozškvařenou uzenou slaninou a zlehka promícháme s rozdrobenou brynzou. Jednotlivé porce můžeme sypat sekaným koprem.
Osmahneme nakrájenou anglickou slaninu nebo klobásu, zalijeme smetanou, přidáme rozdrobenou nivu a krátce povaříme. Vzniklou směsí poléváme prohřáté špecle.
Do kastrolku dáme trochu mléka, tavený sýr, strouhanou nivu a vše na mírném ohni spojíme v hustou kaši. Odstavíme a vmícháme utřený česnek. Směsí polijeme teplé špecle, posypeme strouhanou nivou, sladkou mletou paprikou a ozdobíme sekanou petrželkou.
Zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné, nakrájené houby, pepř, sůl a podusíme. Do hotového vmícháme prohřáté špecle.